Je kan hybride en elektrische auto’s niet meer wegdenken uit het straatbeeld. Mensen houden steeds meer rekening met het milieu en de toekomst. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft geen positief effect op de natuurlijk en het milieu, maar ook niet op hun portemonnee. Daarom kiezen steeds meer mensen om nieuw of tweedehands een auto te kopen die je elektrisch kan opladen. Er zijn onderweg al een hoop plakken waar je de auto kan opladen, maar een laadpaal in je eigen tuin heeft nog meer voordelen. Je bent onder andere nooit afhankelijk van een plekje onderweg, maar je hoeft ook geen extra tijd in te calculeren tussendoor om bij te laden.
Hoe dan ook is het aanschaffen van een laadpaal voor in je eigen thuis een behoorlijke investering. De kosten voor de investering bedragen al snel 1500euro, exclusief de kosten voor het gebruik van de elektra. Toch kan het nog steeds heel voordelig zijn om thuis je auto op te laden en niet afhankelijk te zijn van een plekje onderweg.
Hou er in elk geval rekening mee als je gaat kijken naar laadpalen voor thuis, je er eentje uit kiest met voldoende capaciteit. Hoe meer capaciteit de paal heeft, hoe sneller de auto kan laden. Dit houdt in dat je ’s ochtends niet met een halfvolle batterij op pad hoeft en dus alsnog niet alle voordelen kan gebruiken.
Ook is het belangrijk om te letten op de plek waar je de oplaadpunt plaatst. Heb je beschikking over een garage? Dan is een wandbox een ideale oplossing, juist omdat hij dan droog staat. Heb je die mogelijkheid niet, dan kan je hem bijvoorbeeld op je oprit plaatsen, maar moet je rekening houden dat er wel een draad moet lopen naar je meterkast. Hoe verder de paal van je meterkast vandaan is, hoe groter de investering. En in sommige gevallen moet er ook gekeken worden naar de grond waarin gewerkt moet worden, want niet elke grond is goed genoeg bewerkbaar om een laadpaal aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan grond waarin het makkelijk verzakt. Hiervoor moeten extra maatregelen genomen worden.
Het is belangrijk dat als je een investering doet, hij zichzelf ook uiteindelijk terugbetaald. Maar hoe doen laadpalen dat precies? Een van de grootste terugverdienredenen is het gemak. De oplaadpunt is altijd beschikbaar, je hoeft dus nooit onderweg tijd vrij te maken om je auto op te laden. Je kan hem ’s avonds voor je naar bed gaat aan de lader zetten en ’s ochtends heb je een volle batterij om weer op pad te gaan.
Een ander voordeel is dat een laadpaal aan huis je vaak minder kost dan laden onderweg. De prijs per kWh aan huis is vaak goedkoper dan onderweg. Natuurlijk is er een omslagpunt van een bepaald aantal uren opladen, maar als je meerdere jaren een elektrische auto wilt gaan rijden dan kan het best zijn dat je hem binnen vijf jaar al terug hebt verdiend.